BLOEMEN LANGER VERS HOUDEN

Tips voor snijbloemen

Bij elke gelegenheid vormen bloemen het ultieme geschenk. Wanneer je een verse ruiker koopt, wil je er uiteraard zolang mogelijk plezier aan beleven. Met deze tips hou je snijbloemen langer vers.

Hoeveelheid water in de vaas:
Sommige bloemen hebben heel veel water nodig, anderen dan weer minder. Wat voor alle bloemen geldt is dat ze langer fris en stevig blijven wanneer ze dagelijks vers water krijgen.
ROZEN: de stengels laat je voor tweederde in het water staan. Dit geldt ook voor alle ander bloemen met gladde en houtachtige stengels.
GERBERA: weinig water nodig, ongeveer een derde van de stengel in het water zetten. Ander stengels met beharing hebben ook weinig water nodig omdat het teveel aan water via de beharing in de stengel in minuscule druppeltjes naar boven klimt en aan de bloem knoprot veroorzaakt.

Behandeling van de stengels
Snij de stengels schuin af, liefst met een scherp mes. Dit verdubbelt het absorptievermogen van de bloem. Het is niet nodig tien centimeter lange schuine stukken af te snijden of de schors van de stengels af te schilferen.

Behandeling van het vaaswater
Zorg altijd voor zuiver water. Bloemen houden van vers en koel water, dus regelmatig enkele ijsblokjes toevoegen mag zeker. Een lepeltje bleekwater of javel toevoegen in de vaas, onderdrukt de werking van schadelijke bacteriën op je snijbloemen. Wie het liever wat natuurlijker houdt, kan ook bruisend mineraalwater gebruiken in plaats van kraantjeswater. Hierin overleven bloemen namelijk langer. De poriën van bloemen die te lang zonder water zitten, sluiten zich af. Best de stengels terug schuin afsnijden om de wateropname weer op gang te brengen. Indien mogelijk, je bloemen vervoeren mét vaas.